Locuri de vizitat în Predeal
Orașul Predeal atrage anual peste 150.000 de turiști, fiind una dintre cele mai importante destinații turistice din România. Aflată la o altitudine de 1060 metri, cea mai mare din țară, platforma Predealului se află poziționată între Munții Bucegi și Postăvarul, iar temeratura medie în această zonă turistică este de 14ºC în timpul verii şi -5ºC pe timpul iernii. Furtunile de zăpadă sunt o raritate în aceste locuri, dar stratul de zăpadă poate atinge câțiva metri și poate dura mai mult de 100 de zile, ceea ce face din stațiunea Predeal o destinație excelentă pentru împătimiții sporturilor de iarnă. Mai jos aveți recomandările noastre cu privire la cele mai interesante locuri și evenimente din Predeal.
Complexul de ski Clăbucet conține 5 pârtii de ski, fiecare având un anumit grad de dificultate și aproape fiecare fiind dotată cu zăpadă artificială — vezi tabel. Transportul prin cablu este disponibil pentru toate pârtiile. Pentru începători, recomandăm pârtia Clăbucet Sosire, singura dotată cu instalație de nocturnă, iar pentru schiorii ceva mai avansați pârtia Subteleferic e o foarte bună alegere.
1. COMPLEXUL DE SKI CLĂBUCET
2. DRUMEȚII, TRASEE MONTANE
Traseul Predeal – Clăbucet – Cabana Gârbova – Azuga este unul din preferatele iubitorilor de drumeții montane. Traseul începe de la Cabana Clăbucet Sosire – Predeal, apoi se urcă pe jos sau cu telescaunul până la Clăbucet Plecare, după care se coboară spre sud până la Cabana Gârbova și se urmărește poteca pe culmea nordică a Clăbucetului Taurului, continuând spre vârful Clăbucetul Taurului (1.586 metri). De la Clăbucetul Taurului se urcă spre Poiana Mare, după care începe coborârea spre Azuga până la șoseaua națională din partea nordică a orașului.
Un alt traseu ales de turiști este Predeal – Gâlma Mare – Valea Râșnoavei – Vf. Fitifoiu – Predeal. Punctul de start este Str. Narciselor. Se continuă pe Valea Joiței spre pădure, după care se ajunge pe un drum forestier ce pornește din Valea Râșnoavei. Se urcă apoi pe vârful Gâlma Mare (1.272 metri) și se continuă spre Valea Râșnoavei, pe la sanatoriu. Se urcă din nou spre Pasul Râșnov sau Sipote (1.074 metri) și, după alte două popasuri (la Pârâul Stâna Mare și la Vârful Fitifoiului), parcursul se încheie la Cabana Trei Brazi.
A 3-a variantă de traseu pe care v-o propunem este drumul Predeal – Cioplea – Susai. Este un traseu ușor accesibil pe tot timpul anului, care pornește de la Cioplea, din pădure, și coboară 10 minute până în Poiana Poliștoaca, după care se merge pe drumul forestier către Susai (atenție, căci drumul e lipsit complet de marcaje).
3. CASTELE CELEBRE — BRAN, PELEȘ ȘI CANTACUZINO
Zona Predeal – Brașov – Bușteni este bine-cunoscută nu numai în România, ci și în întreaga Europă, grație faimoaselor castele aflate aici. Vă recomandăm să vizitați mai ales castelele Bran, Peleș și Cantacuzino.
Castelul Bran este situat în apropierea orașului Brașov. Construit acum mai bine de 700 de ani ca cetate și transformat în castel de către Regina Maria în 1932, Branul a devenit faimos în întreaga lume ca fiind reședința legendarului conte Dracula. Castelul atrage anual aproape o jumătate de milion de turiști și a fost evaluat de revista Forbes la 140 de milioane de dolari, ceea ce îl face a doua cea mai scumpă clădire din lume.
Castelul Peleș este un palat din Sinaia, construit între 1873 și 1914. Fostă reședință de vară a regilor României, din 1953 castelul a fost transformat în muzeu. Datorită valorii sale istorice și artistice, Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante monumente din România și chiar din Europa. În perioada recentă a fost deschis publicului un tur extins, care cuprinde atât etajul I, cât și mansardele I și II.
Castelul Cantacuzino de la Bușteni a fost înălțat în anul 1991 de către prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino. Castelul a fost introdus relativ în circuitul turistic românesc. De curând, castelul a fost achiziționat de către un grup de acționari care și-au exprimat dorința de a recupera din unicitatea construcției și de a deschide porțile acestuia pentru vizitatori. Tot pentru turiști, în parcul castelului a fost special amenajată o terasă, unde puteți savura o cafea în splendidul peisaj ce vă înconjoară privirea.
4. LĂCAȘE DE CULT
Pentru turiștii credincioși sau pur și simplu pentru cei care doresc să viziteze un lăcaș de cult, cu ornamente și picturi vechi, o bună alegere poate fi Mănăstirea Predeal, datată 1774, sau alte mănăstiri din Valea Prahovei, precum Caraiman, Sinaia, Cornu sau Schitul Sfânta Ana. Cei dispuși să parcurgă o distanță puțin mai mare — 30 de kilometri distanță de Predeal — nu ar trebui să rateze ocazia de a vizita măreața Biserică Neagră din orașul Brașov, probabil cel mai important monument aparținând arhitecturii gotice din țara noastră.
5. CETATEA RÂȘNOV
Cetatea Râșnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat în sudul orașului Râșnov din județul Brașov, unul dintre cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri păstrate până azi datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificației din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la începutul sec. al XIII-lea. Cetatea este împrejmuită de pădure, singura cale de acces este dinspre est.
6. PIAȚA SFATULUI
Piața Sfatului era în Evul Mediu locul în care în Brașov se organizau diverse târguri, atât pentru negustorii sași, cât și pentru cei veniți din Ungaria. Probabil Piața Sfatului este cel mai cunoscut loc din Brașov, până nu demult aici avea loc Festivalul Internațional de Muzică Cerbul de Aur. Astăzi, în Piața Sfatului sunt organizate evenimente cultural-artistice. Recent turiștii au acces gratuit la internet wireless prin tehnologia Wi-Fi pe toată suprafața pieței.
7. FESTIVALURI, EXPOZIȚII și TÂRGURI TRADIȚIONALE
Predealul stă destul de bine și la categoria manifestărilor culturale și a tradițiilor populare. Avem anual obiceiuri precum Răvășitul oilor, o sărbătoare simbolică ce marchează sfârşitul anului pastoral, atunci când turmele coboară din munţi pentru a fi “răvăşite”. Răvășitul oilor se încununează cu Festivalul Brânzei și al Pastramei, ocazie cu care turiștii aflați în Bran, la poalele castelului cu același nume, pot degusta și cumpăra preparate tradiționale — inclusiv celebra brânză în coajă de brad — pentru a încinge mai apoi câte un dans popular și a se bucura împreună cu localnicii într-o atmosferă plină de voie bună, așa cum numai românii se pricep să facă.